Паска — найсмачніші рецепти
dc2beefd52889165d2b53c63c30319f1 - Паска — найсмачніші рецепти

Паска — невід’ємний атрибут Великого свята. Яскравий, ошатний, розкішний. Цей солодкий хліб, наповнений цукатами, ізюмом, горіхами є одним з головних символів Великого дня. Він і сирна паска встановлюється в центрі столу. Поряд різнокольорові розмальовані яйця. Саме з цих трьох смачних святкових символів і починається пасхальна трапеза. Але паска все-таки головний.

Рецептів цієї досконалої випічки багато. Їх можна зустріти і в кулінарних записках наших мам і бабусь, і в книгах, і в інтернеті. Навіть класичний рецепт має безліч варіантів.

Процес приготування цієї урочистої здоби хоч і тривалий, але радісний і світлий, як і день, до якого ми так старанно готуємося. Ми творимо великоднє частування з вірою у завтрашній день, надією і любов’ю. Тому і виходить воно гарним, пишним і неймовірно смачним.

dc2beefd52889165d2b53c63c30319f1 - Паска — найсмачніші рецепти

У цій статті я зібрала найсмачніші, на мій погляд, рецепти. Вони різні за складом інгредієнтів, і за способом приготування. І кожен по-своєму унікальний. Думаю, що і Вас вони зацікавлять. Вибирайте і приготуйте це чудове страву.

Найсмачнішу паску

Чудове частування виходить за цим рецептом. Таке ніжне, м’яке, пухке. І до того ж шалено смачне. Прекрасна і цукрова глазур. Вона готується з додаванням желатину, що не дає їй бути липкою. Вона не кришиться і не обсипається з випічки.

Нам потрібно:

Для опари:

  • Молоко — 125 мл
  • Цукор — 1 ст. л
  • Пшеничне борошно — 1 ст. л
  • Дріжджі (свіжі пресовані) — 15 г

Для тіста:

  • Яйця — 3 жовтки + 1/ 2 збитого яйця
  • Цукор — 70 г
  • Ванільний цукор — 8 г
  • Вершкове масло — 70 г
  • Пшеничне борошно — 250 г
  • Сіль -1/4 ч. л
  • Родзинки — 80 г
  • 1/4 лимона Цедра
  • Рослинна олія
  • Вершкове масло

Для глазурі:

  • Цукрова пудра — 100 г
  • Вода — 4 ст. л
  • Желатин — 1 ч. л
  • Цукати — 50 г

Кількість продуктів дано на 2 невеликі форми. Для більшої маси тіста (на 1 кг борошна) збільшуйте всі інгредієнти в чотири рази.

Почнемо з приготування опари. Молоко наливаємо в сотейник і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь. Прокип’ятимо ще приблизно 2-3 хвилини. Знімаємо з вогню і залишаємо остигати.

У миску висипаємо цукор. Пресовані дріжджі розламуємо на невеликі шматочки і додаємо в миску. Розмішуємо і залишаємо на одну хвилину. За цей час дріжджі попливуть. Добре всю суміш перетираємо.

Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.

У масу вливаємо остигле, але ще тепле молоко. Сюди ж додаємо борошно. Перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою або рушником і залишаємо для підйому на одну годину.

Поки опара зріє, підготуємо родзинки. Викладаємо його в невелику миску і заливаємо окропом. Залишаємо на 20-30 хвилин. Після цього зливаємо воду і промиваємо. Розпарені ягоди викладаємо на рушник і просушуємо.

І потихеньку приступаємо до приготування тіста. Розбиваємо 3 яйця і відокремлюємо жовтки і білки. У глибоку миску кладемо три жовтка. В окрему ємність розбиваємо одне яйце і збиваємо його виделкою. Половину цієї маси вливаємо у велику миску.

До яйцям всипаємо цукор, ванільний цукор і сіль. Натремо На тертці цедру 1/4 лимона і додаємо в загальну масу. Всі інгредієнти добре збиваємо вінчиком.

Опара вже добре підійшла. Вона збільшилася в кілька разів обсязі. Піднялася великий пінної шапкою. Додаємо в неї яєчну суміш і добре розмішуємо.

У миску для замісу тіста просіваємо борошно. Робимо в ній поглиблення і виливаємо в неї підготовлену дріжджову масу. Змішуємо її з борошном.

Розтоплюємо вершкове масло. Невеликими частинами вливаємо його в теплому вигляді місиво. Вмішуємо його в борошняну масу. Місимо тісто протягом 20 хвилин. Воно поступово буде ставати однорідним і гладким.

Для зручності можна змащувати руки рослинним маслом. Тоді воно менше липне до рук і вимішується легше.

У родзинки додаємо половину столової ложки борошна і перемішуємо. А потім просіваємо через сито, щоб видалити зайву муку.

Потроху, частинами додаємо обсипаний родзинки в тісто. Добре його вмішуємо в еластичну масу, щоб рівномірно розподілити його в ній.

Дно і стінки миски змащуємо рослинним маслом. Тісто округляємо і укладаємо його на дно ємності. Накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на півтори години.

Форми для випічки змащуємо вершковим маслом і злегка припорошим борошном. Тісто ділимо на частини за кількістю наявних паперових або металевих ємностей. Шматки обминаємо, округляємо і укладаємо в формочки. Вони повинні займати приблизно 1/3 простору. Накриваємо рушником і залишаємо для підйому на одну годину.

Піднялося тісто збільшується в об’ємі майже в два рази. Акуратно змащуємо його поверхню залишилися збитим яйцем. Ставимо форму в розігріту духовку. Випікаємо при температурі 170°С близько 40-45 хвилин.

Готовність паски перевіряємо дерев’яною шпажкою. Якщо на ній не залишається слідів тесту, то випічка готова.

Виймаємо спечену здобу. Залишаємо на кілька хвилин охолонути, а потім витягуємо з ємностей. Кладемо паски на бік або на верхівку і даємо їм відпочити і охолонути.

Тепер приготуємо глазур. Заздалегідь дрібно ріжемо цукати. Желатин заливаємо водою, перемішуємо і залишаємо набухати. Час набухання залежить від якості і специфічності желатину. Швидкорозчинний готовий майже відразу.

У сотейник насипати цукрову пудру. Вливаємо в неї воду(4 столових ложки) і розмішуємо до однорідного стану.

Ємність з солодкою масою ставимо на плиту і доводимо до кипіння. При цьому безперервно помішуємо вариво. Знімаємо з вогню.

В солодку суміш викладаємо набряклий желатин. Добре все розмішуємо до повного розчинення.

Збиваємо суміш міксером 5-7 хвилин. Маса стане білою, повітряної і збільшиться в об’ємі.

Глазур дуже швидко застигає, тому необхідно відразу нанести її на поверхню пасок. Змащуємо рівним і щільним шаром верхівки випічки. Зверху, поки ще не до кінця застигла біла маса, посипаємо подрібненими цукатами.

З часом глазур підсохла. Вона стала м’якою, зовсім не липне до рук і не кришиться. А випічка з нею виглядає дивовижно.

Всередині випічка шарувата, м’яка і ніжна, з великою кількістю вкраплених в тісто родзинок. Вона в міру солодка, повітряна, пишна і просто тане в роті. Частування готове до святкового застілля. Воно красиве і апетитне. Аромат і смак доповнюють ніжні нотки ванілі і лимона. Ніхто не відмовиться від такої смакоти.

Кращий класичний рецепт паски на Великдень

Цей рецепт, напевно, можна назвати оптимальним. У ньому все гармонійно і збалансовано. Інгредієнти та їх кількість ретельно підібрані, що, в цілому, дає випічці і хорошу структуру і приємний смак. Відразу згадуються бабусині паски з дитинства. Вони були такі ж.

Ми беремо на 4 паски вагою 500 г:

  • Дріжджі пресовані — 75 г
  • Молоко — 250 мл
  • Сметана — 200 г
  • Сіль — 1 ч. л
  • Ванільний цукор — 1 ч. л
  • Яйця — 8 шт.
  • Вершкове масло — 200 г
  • Маргарин — 200 г
  • Борошно — 7-8 ст.
  • Рослинна олія — 1 ст. л
  • Цукати — 2 ст. л
  • Родзинки — 3-4 ст. л
  • Журавлина сушена — 2 ст. л
  • Суміш для глазурі — 1 пакет
  • Посипка — 1-2 пакета

У миску викладаємо свіжі пресовані дріжджі, розламуємо їх на кілька частин. Додаємо 1 столову ложку цукру і заливаємо теплим молоком. Перемішуємо і поки відставляємо в сторону.

У семи яєць відокремлюємо жовтки від білків. Білок від одного яйця з цих семи поміщаємо в окрему невелику ємність і відправляємо в холодильник.

До жовтків додаємо дві склянки цукру, ванільний цукор, сіль і добре збиваємо. Маса повинна посвітліти і збільшитися в об’ємі.

У збиту суміш кладемо сметану. Вмішуємо її за основу, а потім трохи збиваємо. Відставляємо на деякий час в сторону.

Білки з допомогою механічної збивачки або міксера збиваємо до стійкої піни. Вони не повинні бути рідкими. Повітряна маса і пориста.

У глибоку миску просіваємо дві склянки борошна. Вливаємо в неї молоко з дріжджами. Все добре змішуємо.

Під час просіювання борошно насичується киснем. Від цього випічка виходить більш м’якою і смачною.

В заміс поступово, у кілька прийомів, вливаємо солодку жовткову суміш і вмішуємо її в тісто. Розмішуємо всю масу до однорідного стану.

Просіваємо ще чотири склянки борошна, і додаємо їх в загальне місиво. Замішуємо майже круте тісто.

В отриману масу вводимо порціями спочатку розм’якшений маргарин, а потім м’яке вершкове масло. Добре вимішуємо тісто.

Читайте также:  Красиві модні сукні 2018-2019 року, фото, новинки, тенденції

Тепер у нашу мішанину викладаємо збиті білки. Теж додаємо їх у кілька прийомів. І ретельно перемішуємо. Тісто виходить досить рідке й липке.

Насипаємо на масу зверху близько однієї склянки просіяного борошна. На неї кладемо родзинки, цукати і сушену журавлину. Обвалюємо їх у сухої суміші, а потім вмішуємо в тісто.

Воно виходить по консистенції як густа і жирна домашня сметана. Вливаємо трохи рафінованого рослинного масла без запаху. Все ретельно перемішуємо.

Велику глибоку миску змащуємо вершковим або рослинним маслом. Перекладаємо в неї готове тісто. Накриваємо кришкою або рушником. Ставимо в тепле місце на 2-3 години для підйому.

Маса за цей час піднялася, помітно збільшилася в розмірах, стала рихлою, повітряної і ніжною. Тепер вона готова.

Змащуємо стіл невеликою кількістю рослинного масла. Викладаємо на нього тісто. Ділимо його на чотири частини. Кожен шматок скачуємо в кулю.

У форми вкладаємо пергаментний папір і змащуємо її маслом. Кожен шматок тіста підмішуємо і поміщаємо в форми. Вони повинні бути заповнені наполовину. Наповнені ємності ставимо в тепле місце на 30-50 хвилин. За цей час вони ще піднімуться і можна відправляти в гарячу духовку.

Розбиваємо одне яйце в невелику мисочку. Гарненько його збовтуємо. Змащуємо їм верхівки заготовок. Ставимо в розігріту духовку і печемо 40-60 хвилин при температурі 180°С.

Готову випічку виймаємо з духовки і витягаємо з форми. Укладаємо бочком на м’яке рушник, даємо виробів охолонути.

Поки наші башточки відпочивають, приготуємо глазур. Білок від одного яйця дістаємо з холодильника і збиваємо. Потім додаємо потроху готову суміш для глазурі. І продовжуємо збивати. Ще теплі паски покриваємо зверху густою помадкою.

Поки глазур не підсохла і не затверділа, посипаємо її різної карамельної посипкою — крихтою, сердечками, намистинками, зірочками, стружкою.

Прикрашені готові вироби. Ошатні, яскраві башточки відповідають святкового настрою Великого дня.

Вони вийшли дуже смачні і ніжні. Всередині добре пропечені, шаруваті і трохи вологі, з великою кількістю сухофруктів. Така смакота, що не відірватися. Смакуєш кожен відкушений шматочок.

Відео про те, як приготувати паску в хлібопічці

Відмінний рецепт для тих, у кого вдома є цей хлебопечный агрегат. З його допомогою можна створити дивовижно смачне частування на Великдень. Кекс виходить незвичайним — ніжним, м’яким, просто казковим. Чудовий аромат випічки додають мед і ваніль. До того ж вона виходить не суха і не кришиться при нарізці. Дивіться відео, де докладно показаний весь процес приготування. І принесіть це диво!

Тісто дійсно чудове. І, звичайно ж, спекти такий смачний кекс можна не тільки в хлібопічці, але і в духовці. Просто з технікою легше і швидше. А результат буде приголомшливий.

Рецепт здобного паски в мультиварці

І ще один рецепт з використанням техніки. Тут нам допоможе мультиварка. Звичайно, місити тісто вона за нас не буде, але спече здобу на славу. Ще один плюс використання агрегату в тому, що він дає можливість швидкого підйому тесту. До того ж рецепт сам по собі дуже вдалий, так і простий. Випічка виходить повітряна, волога та дуже смачна.

Ми візьмемо:

  • Молоко — 200 мл
  • Цукор — 170 г
  • Яйця — 3 шт.
  • Борошно — 600-700 г
  • Дріжджі (сухі) — 10 г
  • Вершкове масло — 100 г
  • Соняшникова олія — 30 мл
  • Ванільний цукор — 1 пакетик
  • Сухофрукти — 150 г
  • Сіль — 1 щіпка

Спочатку готуємо опару. Підігріваємо молоко до теплого стану. Виливаємо його в глибоку миску. Додаємо туди сухі дріжджі. Додаємо 1 столову ложку цукру і 5 столових ложок з гіркою борошна. Все добре перемішуємо. Накриваємо харчовою плівкою або кришкою і залишаємо в теплому місці на 20-30 хвилин.

В іншу миску розбиваємо три яйця і до них додаємо весь цукор, що залишився. Сюди ж додаємо ванільний цукор, щіпку солі.

Розтоплюємо вершкове масло і виливаємо в загальну масу. А також додамо рослинне масло. Тепер все добре перемішуємо до однорідного стану.

Через півгодини опара піднялася хорошою бульбашкової шапочкою. Вливаємо в неї солодку яєчну суміш. І змішуємо в єдину масу.

Потім поступово, порціями, додаємо просіяне борошно. Після кожного додавання масу перемішуємо. Замісимо ложкою не дуже круте тісто.

Додавати борошно до тих пір, поки Ви можете перемішувати його ложкою. Тісто має вийти густим і липким.

Чашу мультиварки добре змащуємо рослинним маслом — і дно, і боки. Викладаємо в неї приготоване тісто.

Встановлюємо чашу в агрегат. Закриваємо кришку. Вибираємо програму Мультиповар. Встановлюємо температуру 35°С і час 1 год 20 хв. Натискаємо кнопку Старт і залишаємо тісто підніматися.

Якщо у Вас немає функції Мультиповар, то можна використовувати функцію Йогурт. Але тоді через 1год 20 хв. потрібно буде мультиварку відключити самостійно.

Коли означений час минув, тісто відмінно підійшло, під саму кришку. Тепер можна продовжувати з ним працювати.

Стіл або іншу робочу поверхню потрібно трохи припылить борошном. Викладаємо на неї тісто. Потім беремо сухофрукти. У ємність з ними додаємо трохи борошна і перемішуємо. Потім обкачані цукати висипаємо на тісто. Можна трохи посипати борошном. І руками вмішуємо фрукти, рівномірно розподіляючи по всій масі.

Сухофрукти потрібно підготувати до вмешиванию в тісто. Родзинки помити і обсушити. Курагу або чорнослив порізати дрібними кубиками.

Місимо тісто протягом 10 хвилин. В ньому досить масла, воно м’яке, ніжне і зовсім не липне до рук. Формуємо з тіста кулю і укладаємо на дно чистої чаші, змазаній рослинною олією.

Знову поміщаємо в чашу мультиварки. Закриваємо кришку. Встановлюємо функцію Мультиповар. Час — 35 хвилин, температура — 35°С. Залишаємо тісто, щоб підійшло.

Через 35 хвилин акуратно відкриваємо кришку. Тісто піднялося приблизно наполовину. Тепер можна приступати до випікання. Закриваємо кришку. Вибираємо функцію Випічка і встановлюємо час 1 год 40 хв. Натискаємо Старт і залишаємо заготівлю випікатися.

Під час випікання здоби не можна відкривати кришку мультиварки.

По закінченні приготування і сигналом мультиварки виймаємо чашу з випічкою. Деякий час (приблизно 10 хвилин, але не більше) вона повинна постояти. А потім акуратно витягаємо паску з форми. Даємо час охолонути. Кекс добре пропікся, його краї підрум’янилися. Верхівка, звичайно залишилася світлою, але її закриє глазур.

Заготовляємо глазур. У нашому випадку ми приготували її на желатині. Процес її приготування Ви можете знайти в першому рецепті. Рясно змащуємо білою масою купол вироби.

Поки глазур ще не застигла, посипаємо її кондитерської посипкою і декоруємо при бажанні. Можна використовувати квіточки, ягоди з мастики, сердечка, намистини та інші кондитерські прикраси. Чекаємо поки помадка повністю підсохне.

Випічка готова. Всередині вона така гарна, як і зовні. Вийшла повітряної, м’якою. І, звичайно ж, дуже смачною.

Паска вийшла великий та об’ємний. Їм можна нагодувати всю сім’ю. Тим більше, що від такої смакоти навряд чи хтось відмовиться. Красиве, ніжне і апетитне частування нам допомогла приготувати невтомна мультиварка. Не підвела, рідна.

Паска краффин

Рецепт цієї красивої і смачної випічки заслуговує особливої уваги. З нього виходить справді шикарна здоба. Мягчайшая, ніжна, з великою кількістю цукат і сухофруктів. Незвичайний плетений купол не вимагає покриття глазур’ю. Достатньо злегка припорошити його цукровою пудрою, щоб підкреслити всі вигини і извилинки. Обов’язково приготуйте таке частування, щоб здивувати і порадувати своїх рідних.

Нам необхідно на 3 паски по 280 г:

Для опари:

  • Дріжджі сухі — 7 г
  • Молоко — 110 г
  • Цукор — 1 ст. л

Для тіста:

  • Борошно — 350-400 г
  • Цукор — 80 г
  • Ванільний цукор — 20 г
  • Сіль — 0.5 ч. л
  • Вершкове масло — 40 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Жовток — 2 шт.
  • Вершкове масло для змащування — 120 г
  • Цукати, родзинки та інші сухофрукти — 300 г

За традицією почнемо приготування з опари. Підігріваємо молоко до теплого стану. Виливаємо його в миску. Всипаємо туди дріжджі і цукор. Ставимо в тепле місце на 15-20 хвилин.

У двох яєць відокремлюємо жовтки від білків. У чашу міксера кладемо одне ціле яйце і два жовтки. Збиваємо їх міксером, а потім всипаємо цукор. Продовжуємо збивати ще 5-7 хвилин до посветления і збільшення об’єму.

Розтоплюємо вершкове масло і вливаємо його в збиту масу. Туди ж відправляємо підійшла опару і додаємо сіль.

Потім у кілька прийомів додаємо просіяне борошно. З’єднуємо всі інгредієнти і замішуємо не дуже круте тісто. Місити його потрібно довго — 10-15 хвилин, щоб воно вийшло м’яким і еластичним.

Читайте также:  Растения-защитники. Посади правильно свою грядку!

Перекладаємо тісто в миску, накриваємо його харчовою плівкою. Ставимо його в тепле місце для підйому. Воно має збільшитися в обсязі приблизно в два рази.

Піднялося тісто викладаємо з миски на припорошений борошном робочу поверхню, обминаємо і ділимо на три частини. Формуємо з кожного шматка куля. Накриваємо їх харчовою плівкою і даємо їм десять хвилин для відпочинку і підйому.

Кожну частину розгортаємо в максимально тонкий пласт прямокутної форми. Зверху щедро змащуємо його м’яким вершковим маслом.

Тепер будемо на масло викладати начинку. Родзинки попередньо промиваємо і висушуємо. Поміщаємо його і цукати на змащений шар.

Акуратно і не поспішаючи звертаємо пластину з начинкою в рулет. Намагайтеся рівномірно розподіляти сухофрукти під час скочування тесту.

Відступивши від одного краю близько 2 см, гострим ножем робимо розріз по всій довжині рулету до іншого кінця.

Щоб при розрізуванні тісто не прилипало до ножа, змащуємо його борошном.

Тепер одну розрізану частина звертаємо по спіралі. Стежимо за тим, щоб скручиваемые шари були рівні й прилягали один до одного.

Другу розрізану частина укладаємо поверх першої і також звертаємо равликом. Кінчик вкладаємо всередину.

Готуємо форми. Змащуємо їх вершковим маслом. Заготовки акуратно викладаємо у форми. Накриваємо харчовою плівкою і даємо куличам збільшитися в обсязі приблизно в два рази.

Розміри форми: діаметр — 12 см, висота — 8 см

Потім ставимо заготовки в розігріту духовку і випікаємо при температурі 180°С приблизно 20 хвилин. Якщо при випіканні верхівка почне сильно підрум’янюватися, то можна накрити її фольгою.

Готовим куличам даємо трохи охолонути і відпочити, а потім витягуємо з форм. Залишаємо до повного охолодження.

Випічка вийшла напрочуд гарною. Тепер її можна зверху посипати цукровою пудрою. Просто припорошити, щоб не сховати під білим шаром всю красу здоби.

Частування вийшло дуже м’яким і ніжним, шаруватим, помірно вологим. Рясне кількість цукатів і сухофруктів ще смачніше робить випічку. А готується не складно. А в результаті виходить така краса і смакота. Справді святкова страва.

Дуже смачна паска з сиром

Цей простий рецепт випічки відрізняється від попередніх. По-перше, до складу тесту входить сир, а по-друге, готується воно без дріжджів. Приготувати це частування нескладно. Все робиться просто і швидко. Ароматний кекс виходить смачним і ніжним. Він довго залишається свіжим і не черствіє.

Нам знадобиться для приготування 3 невеликих пасок:

  • Борошно пшеничне — 300 г
  • Сир 9 % — 250 г
  • Яйця — 3 шт.
  • Цукор — 200 г
  • Цукор ванільний — 10 г
  • Масло вершкове 82% — 180 г
  • Розпушувач — 7 г (1 ст. л)
  • Сода — 2 г (1/2 ч. л)
  • Сіль — 1 г (1/4 ч. л)
  • Родзинки — 80 г
  • Лимон — 1 шт.

Сир підійде як домашній, так і магазинний. Чим вище його жирність, тим смачніше вийде паска.

Сир кімнатної температури викладаємо в миску. Невеликими частинами протираємо через сито.

В об’ємну миску просіваємо борошно. Всипаємо в неї розпушувач, сіль і соду. Змішуємо всі сухі інгредієнти.

Сода додається в тісто при наявності в ньому кисломолочного продукту, щоб нейтралізувати кислоту. А розпушувач забезпечує підйом випічки.

В окрему миску поміщаємо м’яке вершкове масло. Для зручності можна нарізати невеликими шматочками. Всипаємо в ємність цукровий пісок і ванільний цукор. Змішуємо всі компоненти, а потім збиваємо міксером протягом 3-5 хвилин.

Не припиняючи роботу міксера, починаємо додавати по одному яйця. Щоб процес не переривався, можна заздалегідь кожне яйце розбити в окрему ємність і поступово вмішувати в маслянисту масу.

Потім в збиту суміш всипаємо протертий сир. Продовжуємо збивати до тих пір, поки маса не стане однорідною і без грудочок.

Почнемо вводити в сирну масу борошняну суміш. Зробити це краще в 2-3 прийоми. Розмішуємо тісто лопаткою. Воно повинно вийде не дуже густим і липким.

Натремо На дрібній тертці цедру одного середнього лимона. Відправляємо її в тісто. Родзинки промиваємо і просушуємо. Висипаємо його туди ж. Все добре перемішуємо, щоб фруктово-ягідні інгредієнти рівномірно розподілилися в сирно-борошняної маси.

Родзинки можна не додавати в тісто або ж замінити іншими сухофруктами або цукатами.

Беремо форми. Будемо заповнювати нашої масою. У нас три паперові форми діаметром 9 см і висотою 8 див. Розподіляємо і накладаємо ложкою все тісто порівну по кошиках, заповнюючи кожну на 2/3 об’єму.

Розрівнюємо поверхню заготовок. Ставимо їх у розігріту духовку. Випікаємо при температурі 160°С близько 60-70 хвилин.

Час випікання може відрізнятися. Орієнтуйтеся на свою духовку, а також враховуйте матеріал, з якого виготовлена форма.

Виймаємо готову випічку з духовки. Залишаємо відпочивати до тих пір, поки паски повністю не охолонуть.

Потім відокремлюємо від колишніх кексів паперову форму. Виставляємо звільнені вироби на блюдо.

Тепер готову випічку треба прикрасити. Можна просто посипати цукровою пудрою або покрити глазур’ю.

І ось наш паска готова. Розрізаємо. Ух! Ароматний, ніжний і вологий. Структура мягчайшая і пориста. А смак дивовижний.

Таке сирне творіння відмінно прикрасить святковий стіл, а своїми смаковими достоїнствами порадує всіх учасників трапези. Адже і вигляд у нього апетитний, і запашний, і кожен шматочок просто тане у роті. Розкішне частування!

Рецепт самого швидкого паски без дріжджів

І ще один варіант приготування святкової здоби без дріжджів. На приготування не займає багато часу. Готується просто і швидко. А результат порадує всіх. Адже частування виходить незвичайно смачне, з рихлим і вологою структурою, ніжне і апетитне.

Нам знадобиться:

Для тіста:

  • Яйця — 4 шт.
  • Вершкове масло — 300 г
  • Цукор тростинний — 300 г
  • Молоко — 200 мл
  • Мигдальна борошно — 80 г
  • Борошно — 300 г
  • Розпушувач — 15 г
  • Екстракт ванілі — 1 ч. л.
  • Цедра апельсина — 1 ст. л.
  • Сіль — ½ ч. л.
  • Родзинки — 150 г

Для глазурі:

  • Яєчний білок — 1 шт.
  • Цукор — 125 г
  • Ванілін — 1 щіпка
  • Сіль — 1 щіпка
  • Агар-агар — 4-5 г (2 ч. л)
  • Вода для сиропу — 70 мл
  • Вода для агар-агару — 20 мл

Мигдалеву борошно можна зробити самим, розмоловши мигдаль в кавомолці або в блендері.

У глибоку миску викладаємо розм’якшене вершкове масло. До нього додаємо цукор і сіль.

Збиваємо міксером м’яке масло з цукром. У результаті повинна вийти однорідна світла і пишна маса.

Як і в попередньому рецепті, поступово вводимо в масу яйця. Розбиваємо яйця по черзі в окрему ємність і додаємо по-одному в солодку пишну суміш. І продовжуємо збивати.

В отриману кремоподібну масу додаємо ванільний екстракт. Тремо на тертці цедру одного апельсина. І відправляємо подрібнену стружку в миску. І все перемішуємо.

Потім поступово, невеликими порціями вливаємо молоко, постійно перемішуючи і збиваючи все вміст міксером.

Прибираємо міксер. Тепер у загальне місиво всипаємо мигдалеву борошно. І добре перемішуємо лопаткою.

Висипаємо борошно в сито. Сюди ж додаємо розпушувач. Всю суху суміш просіваємо в збиту масу.

Тепер змішуємо борошно з солодкою збитою сумішшю. Добре все перемішуємо до однорідної густого місива.

Промиваємо і обсушуємо родзинки. Висипаємо його в тісто. Добре перемішуємо, рівномірно розподіляючи ягоди у всьому замісі.

Готуємо форми. Вкладаємо в них пергаментний папір. Нею ж застеляємо дно. Змащуємо зсередини вершковим маслом. Наповнюємо форми тістом на 2/3 об’єму. Зверху розрівнюємо заготовку. Ставимо в розігріту духовку. Випікаємо спочатку 15 хвилин при температурі 180°С, потім знижуємо температуру до 160°С і продовжуємо випікати ще 70-75 хвилин. Але готовність потрібно періодично перевіряти дерев’яною шпажкою.

У тесті багато олії. Тому низ рознімних форм краще обернути фольгою, щоб масло не протікало і не забруднило духовку. Або ж ставити форми не на решітку, а на низький деко.

Готові випечені паски виймаємо з духовки. Даємо трохи виробів відпочити. І звільняємо їх від форми.

Розгортаємо пишні кекси. Рум’яні, апетитні, ароматні. Ось яка краса у нас вийшла. Тепер залишаємо їх. Вони повинні повністю охолонути.

А тепер будемо готувати глазур. У сотейник висипаємо цукор, додаємо ванілін або ванільний цукор. Заливаємо все водою. Ставимо на плиту, доводимо до кипіння і варимо сироп 7-10 хвилин.

Дві чайні ложки агар-агару заливаємо невеликою кількістю води. Залишаємо його на час набухати.

Читайте также:  Роулинг: по книге из вселенной Гарри Поттера снимут пять фильмов

Відокремлюємо в одного яйця білок і жовток. Білок виливаємо в миску, додаємо дрібку солі і з допомогою міксера збиваємо в густу пишну піну (до піків).

Сироп вже вариться 7 хвилин. Він добре кипить. Вся поверхня покрита великими бульбашками. Викладаємо в нього набряклий агар-агар. І не перестаючи помішувати пінливу рідина проварюємо ще 1 хвилину.

Починаємо міксером знову збивати білок. Не припиняючи процесу збивання, вливаємо гарячий сироп в піну. Але робити це потрібно поступово, в декілька прийомів. Таким способом ми заварюємо білок. Виходить, що він проходить термічну обробку. А це непогано.

Продовжуємо ще кілька хвилин працювати міксером. І ось наша ніжна, бархатиста глазур готова. Вона ще тепла.

Враховуйте, що глазур швидко застигає. Тому, щоб швидко нею скористатися, у Вас під рукою повинні знаходитися не тільки паски, а й прикраси — посипання або кондитерські фігурки з мастики.

Теплу глазур наносимо на верхівки виробів. І відразу ж прикрашаємо посыпной крихтою, сухофруктами, квіточками, ягідками, горіхами.

Якщо глазур почне остигати і густіти, поставте миску з нею на ємність з окропом. Гарячі пари не дадуть їй застигнути.

Ось прикраса випічки закінчено. Даємо глазурі підсохнути. Вона вийшла ніжна, як суфле, добре ріжеться і не кришиться.

Розкішне частування вийшло. Всередині вологе і пористе. Ароматне і дуже смачне. Може довго зберігатися. І з кожним днем стає ще смачніше. Його приємно є і в гарячому, і в охолодженому вигляді. Ну, а на святковому столі така випічка буде його головним прикрасою.

Відео про те, як приготувати вологий паска

Цей спосіб приготування досить простий. Готується випічка на сухих швидкодіючих дріжджах. Але тим не менш вона виходить на подив пишною, вологою і шикарною. Мягчайшая і дуже ніжна. Таке частування прикрасить пасхальну трапезу і буде гідно оцінена всіма присутніми за столом.

Дійсно, рецепт простий і вдалий. З ним впорається будь-яка. Та і результат хороший. Паска виходить дивно вологий, ніжний оксамитовий. Кожен шматочок тане в роті. Смак незвичайно приємний. Є його одне задоволення. Ну як з такою смакотою не зустріти Велике свято?

Панеттоне — італійський великодній хліб

За своєю структурою, смаковими якостями та інгредієнтів ця італійська випічка дуже близька до нашого великоднього куличу. Вона неймовірно ніжна, ароматна і дуже смачна. Тісто проходить тривалу ферментацію в холодильнику, тому хліб і виходить незвичайним. Він має вологу текстуру, не кришиться і довго не черствіє.

Нам потрібно взяти:

  • Хлібне борошно або борошно вищого сорту — 780 г
  • Дріжджі сухі — 2 ст. л
  • Молоко — 450 мл
  • Яйця — 4 шт.
  • Жовтки — 3 шт.
  • Вершкове масло — 115 г
  • Цукор — 130 г
  • Сіль — 1,5 ч. л
  • Родзинки — 180 г
  • Апельсинові цукати — 170 р
  • Апельсинова цедра — 1,5 ст. л
  • Апельсиновий сік — 60 г
  • Ванільний екстракт — 2 ч. л
  • Мигдальний екстракт — 1 ч. л

Беремо родзинки без кісточок. Бажано жовтий і великий. Промиваємо його й обсушуємо. Перекладаємо в невелику ємність і заливаємо апельсиновим фрешем. Щільно накриваємо тарілкою і відправляємо в мікрохвильову піч на 1 хвилину при повній потужності.

Витягаємо миску з мікрохвильовки і в закритому вигляді залишаємо настоюватися ще 15 хвилин. Після цього відкидаємо ізюм на сито. Сцеженный з нього сік ми залишаємо. Будемо використовувати його при приготуванні тіста.

Замішувати тісто ми будемо з допомогою міксера. Просіваємо в його чашу борошно. Туди ж додаємо сіль і сухі быстроподнимающиеся дріжджі. Суху суміш добре перемішуємо.

Якщо Ви використовуєте гранульовані або пресовані дріжджі, то їх спочатку потрібно активувати в молоці, а потім змішати з іншими інгредієнтами.

Сцеженный апельсиновий сік з’єднайте з молоком кімнатної температури. Всипаємо туди цукор. Кладемо три яйця і три жовтка. Додаємо мигдалеву есенцію і ванільний екстракт. Віночком змішуємо всі інгредієнти до отримання однорідної суміші.

Чашу з борошном встановлюємо в міксер. Рідку суміш тонкою цівкою додаємо до борошняним інгредієнтів і перемішуємо з допомогою насадки гак протягом 5 хвилин на низькій швидкості. Коли всі інгредієнти змішалися, перемикаємо міксер на середню швидкість і вимішуємо тісто протягом 8 хвилин.

Рекомендується при приготуванні панеттоне користуватися міксером. Заміс тіста тривалий і при виконанні його руками забере багато часу.

Через 8 хвилин починаємо додавати м’яке вершкове масло. Ділимо його на 7-8 частин і поступово, по одному шматочку вводимо в тісто, не припиняючи процес замішування. Після останнього введеного в масу шматочка продовжуємо місити ще 3 хвилини. Після цього переводимо міксер на повільну швидкість і починаємо додавати частинами апельсинову цедру, а потім цукати і родзинки. Замішуємо до тих пір, поки ягоди не перемішаються з тестом.

Велику об’ємну миску повністю змащуємо рослинним маслом і перекладаємо в неї замішане тісто. Тісто повинне злегка липнути до рук. Закриваємо миску харчовою плівкою і відправляємо на 30 хвилин у тепле місце для підйому.

Через тридцять хвилин місиво трохи збільшилася в обсязі. Обминаємо його від країв до центру. Потім знову накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплі ще на півгодини підніматися. Після цього тісто стало набагато об’ємніше. Знову обминаємо його тими ж рухами від країв до центру.

Харчову плівку з одного боку змащуємо або збризкуємо рослинним маслом і масляної стороною накриваємо миску. Ставимо в холодильник для холодної ферментації на 16-48 годин.

Наше тісто простояв у холодильнику більше 20 годин. Воно значно піднялося і збільшилася в обсязі. Знімаємо плівку. Рукою, змазаною олією, натискаємо в центрі маси і придавлюємо її до дна для того, щоб утворився вуглекислий газ вийшов назовні. Так робимо кілька разів. Потім викладаємо масу на робочу поверхню, припыленную борошном. Трохи обминаємо її і ділимо на дві частини. Кожну частину перетворюємо в кулясту фігуру, збираючи краю шматка до центру.

Якщо маса липне до рук, змастіть їх рослинною масло або злегка поверхню шматка тіста посипте борошном. Але з борошном не перестарайтеся. Зайва борошно може негативно позначитися на його структурі.

Збризкуємо або змащуємо харчову плівку рослинним маслом і накриваємо обидві заготовки.

А поки займемося формами. Їх зсередини змащуємо рослинним маслом. А потім обсипаємо невеликою кількістю борошна. Зайву муку після цього потрібно струсити. Перекладаємо тісто в форму. Зверху її злегка придавлюємо, щоб поверхня була гладкою і рівною. Змащуємо або збризкуємо харчову плівку рослинним маслом і масляної стороною накриваємо обидві ємності. Залишаємо на 3-4 години для вистоювання при кімнатній температурі.

Минуло три години. Тісто добре піднялося і значно збільшилася в обсязі. Знімаємо з нього плівку.

Гострим ножем на поверхні заготовки робимо хрестоподібний надріз. Це потрібно для того, щоб під час випікання панеттоне не тріснув. Тепер все готово. Духовку нагріваємо до 200°С. Ставимо в неї форми і відразу ж зменшуємо температуру до 180°С. Через 40 хвилин панеттоне прикриваємо фольгою і продовжуємо випікати ще 20-30 хвилин до готовності. Можна накрити фольгою і раніше, якщо ви помітили, що верхівка стала сильно припекаться.

Виймаємо готову випічку з духовки. Акуратно витягаємо панеттоне з форм. Залишаємо остигати протягом трьох годин.

Розрізати панеттоне можна тільки в охолодженому стані. Випічка вийшла ніжна і повітряна.

Внутрішня частина дуже волога, м’яка і приємна. Сам паска запашний, апетитний і надзвичайно смачний. Адже в ньому багато родзинок і цукатів. Він наповнений апельсиновим, мигдальним і ванільним ароматом.

При бажанні можна цю випічку прикрасити глазур’ю або посипати цукровою пудрою. Але і без прикраси хліб дуже апетитно виглядає. А смакові відтінки багатогранні і приємні. Не дарма його придумали італійці. Смакота незвичайна!

Сподобалися Вам рецепти? Як Ви готуєте великодню випічку? Напевно, і у Вас є якийсь засекречений спосіб приготування пасок. Діліться своїми варіантами в коментарях.

І дійсно, різноманітність рецептів пасхального частування і дивує і радує. Вибір величезний. Навіть для приготування глазурі є безліч способів. А вже прикрас скільки! І карамельні і шоколадні, і з мастики; квіточки, намистинки, посипання, сердечка, зірочки, ягідки. Для приготування випічки і прикраси господині потрібні і вправність, і терпіння, і фантазія. А цього у кожного кулінара предостатньо. Нехай Ваші шедеври милують Ваших близьких. Нехай Світле свято Великодня внесе у Ваш дім радість, тепло і добро. З Великої Великоднем!

Newsletter
Ads