Сирна паска — 7 рецептів заварної паски з сиру
2fe2e7756d71557aa5183f9a29e88d5a - Сирна паска — 7 рецептів заварної паски з сиру

Вже на Страсний (останньої) тижня Великого посту починається підготовка до Світлого свята Великодня. З любов’ю і вірою всі православні готують головні великодні страви. Печуться паски і пироги, м’ясо запікається, під пресом настоюється сирна паска, фарбуються яйця. Найгарячіший час. Після тривалого утримання Велике свято прийнято зустрічати пишною і багатою трапезою.

Ми будемо готувати одне із самих головних страв цього бенкету — сирну паску. Це ніжне, красиве і смачне частування. У м’якій масі багато ізюму, сухофруктів, цукатів і горіхів. Приготувати його можна кількома способами — сирим і заварним.

Мені подобається саме заварна паска. На мій погляд, вона виходить більш однорідною, пишною, майже без крупинок. За смаком схожа на крем, суфле або глазурований сирок. Та й турбується за сирих яєць не доводиться. Адже не у всіх є курочки-несучки. А тут сирно-яєчна маса проходить теплову обробку.

2fe2e7756d71557aa5183f9a29e88d5a - Сирна паска — 7 рецептів заварної паски з сиру

Готувати цю страву нескладно. Та й варіантів багато. Перед Вами кілька таких рецептів. Вибирайте потрібний і створити смачне святкове страву.

Класичний рецепт заварної сирної паски

Це традиційний варіант приготування заварного страви. Цей спосіб приготування використовували ще наші бабусі і мами. Прогрітий сир перетворюється на ніжну однорідну масу з приємним вершковим смаком. А з різними добавками у вигляді цукатів, горіхів, ягід і сухофруктів, солодке страву стане дивним святковим десертом.

Фото: https://youtu.be/VsfwMQ2YgM0

Ми візьмемо:

  • 500 г кисломолочного сиру
  • 4 жовтка
  • 100 г вершкового масла
  • 150 г сметани (25-30%)
  • 100 г цукру
  • 8 г ванільного цукру
  • 50 р родзинок
  • цедра 1/3 лимона

Приготування:

Крок 1. Беремо сир жирністю не менше 9%. Перетираємо його через сито. Пропущена через дрібні осередки сирна маса стане легкою, м’якою і без грудочок.

Сир для заварний великодня потрібно брати високої жирності, не зерненный і не кислий.

Крок 2. По черзі додаємо в подрібнений сир інші інгредієнти — жовтки, сметану, цукор звичайний і ванільний, м’яке вершкове масло і терту цедру лимона. Все добре перемішуємо.

Крок 3. Ставимо на вогонь каструлю з водою і доводимо її до помірного кипіння. Жароміцну ємність з сирною масою ставимо в каструлю.

Ємність з сирною заготівлею не повинна стикатися з киплячою водою.

На водяній бані, постійно помішуючи, варимо масу близько однієї години. Доводимо масу з моменту закипання, до появи перших пухирців.

Крок 4. За 15 хвилин до закінчення варіння додаємо промитий і просушений ізюм. Як тільки маса почне закипати, знімаємо її з плити. Даємо їй добре охолонути.

Крок 5. Спеціальну форму — пасочницу — зсередини вистилаємо складеної в два шари марлею і ставимо в глибоку тарілку. Заповнюємо її сирною масою. Закриваємо марлею і на 5 годин залишаємо при кімнатній температурі. Потім ставимо зверху гніт. Поміщаємо в холодильник на 1-1,5 доби.

Під гнітом з великодня йде зайва рідина. Її потрібно періодично зливати.

Крок 6. Через добу готову паску витягуємо з пасочніци. Акуратно знімаємо з неї марлю. Викладаємо частування на блюдо.

Крок 7. Прикрашаємо башточку цукатами, ягодами або фруктами. Ошатне солодке страву тепер можна подавати до столу.

З’їдається такий десерт дуже швидко. Хоча він може зберігається 4-5 днів. Ще б! Це ніжне і смачне частування першим зникає зі столу. Ласуни дуже його люблять. Особливо задоволені дітлахи. Ці ласуни з задоволенням їдять м’який святковий сирок.

Заварна паска з сиру «Царська»

По цьому рецепту виходить дивне і справді царське страву. Воно дуже запашне, з тонким вершковим смаком. Має щільну шовковисту структуру з великою кількістю горіхів, сухофруктів і цукатів. Кожен шматочок просто тане у роті. Давайте скоріше приготуємо це дуже смачне пасхальне блюдо.

Фото: https://youtu.be/1knN8DzPFoA

Нам потрібно:

  • Яйця — 2 шт.
  • Сир жирний — 500 г
  • Сметана жирна — 125 г
  • Цукор — 100 г
  • Масло вершкове — 75 г
  • Ваніль — ¼ ч. л
  • Цедра лимона — 1 ст. л
  • Цедра апельсина — 1 ст. л
  • Родзинки — 50 г
  • Журавлина суха — 25 г
  • Курага — 25 г
  • Мигдаль — 40 г
  • Сіль — ¼ ч. л

Приготування:

Крок 1. Спочатку перетрем сир через сито, щоб він перетворився в ніжну масу, без грудочок. Або ж можна подрібнити за допомогою блендера.

Крок 2. Викладаємо його в глибоку миску. Додаємо цукровий пісок, додаємо сметану і натерту цедру лимона і апельсина. А також ваніль і сіль. Все добре перемішуємо.

Крок 3. Вбиваємо два яйця і кладемо м’яке вершкове масло. Вмішуємо ці інгредієнти в загальну суміш. Повинна вийти однорідна маса.

Читайте также:  Вот где надо хранить деньги, чтобы их становилось больше!

Крок 4. А тепер скористаємося міксером. З його допомогою ми перетворимо сирну масу в найніжнішу кремоподібну субстанцію.

Крок 5. Переливаємо збиту суміш у каструлю або сотейник. Ставимо на плиту. На повільному вогні при постійному помішуванні прогріваємо вміст до моменту закипання. Але не кип’ятимо. Маса стане рідкуватий.

Крок 6. Тепер її необхідно швидко охолодити. Для цього наливаємо в окрему ємність холодну воду і додаємо шматочки льоду.

Крок 7. В цей крижаний розчин поміщаємо сотейник з сирною масою. Помішуючи, охолоджуємо її до теплого стану. При необхідності можна додати у воду ще льоду.

Крок 8. У остиглий сир додаємо подрібнений пластинками мигдалю. Добре все перемішуємо, рівномірно розподіляючи його в основній масі.

Крок 9. Готуємо сухофрукти. Попередньо їх промиваємо і просушуємо. Великі ягоди нарізаємо невеликими шматочками. І додаємо їх в сирну суміш. Все перемішуємо.

Крок 10. Ось і все готово. Беремо пасочницу. Розміщуємо в ній в два рази складену марлю. Наповнюємо форму нашої сирною масою.

Крок 11. Закриваємо форму кінцями марлі. Поміщаємо її в глибоку миску для стоку рідини. Зверху ставимо блюдце і вантаж (у нас півлітрова банка з водою). Відправляємо всю цю конструкцію в холодильник на 12 годин.

Крок 12. Через 12 годин витягаємо нашу заготовку з холодильника. Акуратно знімаємо пасочницу і звільняємо великдень від марлі. Викладаємо на блюдо. Наше частування готово.

За бажанням прикрашаємо ягодами, кондитерськими фігурками і квіточками. Тут вже великий розмах для фантазії. І можна нести до святкового столу. Це дійсно дуже смачний десерт з ніжною та приємною структурою. Велика кількість ягід і горіхів додають частування безліч яскравих відтінків.

Сирна паска заварна з вершками

За цим рецептом заварювання сирної маси відбувається на водяній бані. Процес відбувається хоча і повільніше, але це коштує витраченого часу і зусиль. В результаті вона виходить однорідна, пишна і густа. Має дуже приємний вершковий смак. І до того ж ароматна і дуже красива.

Фото: https://youtu.be/K6eHPUoPmOY

Ми беремо:

  • 500 г жирного сиру (не менш 9%)
  • 200 г 30-35% вершків
  • 5 жовтків
  • 100 г вершкового масла
  • 150 г цукру
  • 50 р родзинок
  • 50 г цукатів
  • цедра 1 лимона
  • 1 г ваніліну

Приготування:

Крок 1. Підготуємо каструлю для водяній лазні. Наливаємо в неї трохи води, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. У каструлю меншого обсягу викладаємо сир, ретельно протертий через сито, м’яке вершкове масло, всипаємо цукор, вливаємо вершки, сирі жовтки і додаємо ванілін. Все перемішуємо до отримання однорідної сирної маси. Для цього можна використовувати віночок або занурювальний блендер.

Крок 2. Вода в каструлі закипіла. Зменшуємо вогонь. Ставимо ємність з масою на водяну баню. Помішуємо її протягом усього процесу нагрівання. Це займає приблизно близько однієї години. Під час прогрівання маса починає танути і набуває однорідну рідку консистенцію. Але потім, в процесі уварювання поступово починає густіти і стає схожа на густу манну кашу.

Крок 3. Через годину каструлю з добре уваренной сирною масою знімаємо з вогню і переносимо в миску з крижаною водою. Помішуємо суміш до тих пір, поки вона повністю не охолоне.

Крок 4. В охолоджену основу кладемо натерту на тертці цедру лимона, цукати, промитий і обсушенный родзинки. Масу добре перемішуємо.

Лимон можна замінити апельсином. Або ж поєднати цедру обох цитрусових фруктів. Пасха буде ще більш ароматною і смачною.

Крок 5. Пасочницу встановлюємо на тарілку. Застеляємо її злегка вологою марлею, складеною в кілька шарів. Викладаємо у форму сирну заготовку. Розрівнюємо і злегка утрамбовуємо її зверху.

Крок 6. Закриваємо верх краями марлі. Встановлюємо на форму гніт. Поміщаємо пасочницу в глибоку миску, щоб рідина могла вільно стікати. Відправляємо всю цю конструкцію в холодильник мінімум на добу.

Чим довше сир під пресом знаходиться в холодильнику, тим більш щільним він буде за структурою.

Крок 7. Розгортаємо марлю, поміщаємо її на блюдо і акуратно знімаємо пасочницу. Обережно, щоб не пошкодити сирну піраміду, прибираємо тканина з її поверхні.

Крок 8. Готову солодку паску тепер можна прикрасити кондитерської посипкою, сухофруктами, мармеладом або цукатами. Красиве і ошатне частування можна подавати до столу.

Страву вийшло дивним — солодким, духмяним, з щільною та однорідною структурою. Смак незвичайно ніжний, приємний, дуже нагадує глазурований сирок. Цей десерт стане гідною окрасою великоднього столу і приємно здивує всіх ласунів.

Читайте также:  Камін в інтерєрі: дизайн кімнати з каміном, камін в дизайні інтерєру фото

Смачний рецепт заварний пасхи з сиру зі сметаною

Ще один варіант смачного сирного десерту. Жирний сир і сметана з вершковим маслом дають чудову м’яку і ніжну основу цієї страви. А поєднання апельсинової цедри і кураги надає неповторний смак і аромат. Таке чудове сонячне частування обов’язково порадує Ваших близьких у Світлий святковий день.

Фото: https://youtu.be/1v_mnsqV2yU

Нам знадобиться:

  • Сир 9% — 500 г
  • Жовтки – 2 шт.
  • Вершкове масло – 100 г
  • Сметана – 100 г
  • Цукор – 80 г
  • Ванільний цукор – 20 г
  • Цедра 1/2-1/3 невеликого апельсина
  • Курага – 150 г

Приготування:

Крок 1. Жирний сир викладаємо в глибоку миску, злегка розминаємо його ложкою. А потім подрібнюємо заглибним блендером. Або ж можна протерти його через сито.

Крок 2. Натремо на дрібній тертці цедру половини великого апельсина. Знімаємо теркою тільки помаранчевий шар, намагаючись не захопити білу прошарок.

Крок 3. У миску з сиром кладемо жовтки, розм’якшене вершкове масло, сметану, додаємо цукровий пісок, ванільний цукор, натерту цедру апельсина. Знову скористаємося блендером і перетворюємо всі інгредієнти в однорідну масу.

Крок 4. Сирну суміш викладаємо в каструлю і прогріваємо на середньому вогні, постійно помішуючи і не даючи їй закипіти. Потім знімаємо з вогню й даємо масі трохи охолонути.

Крок 5. А поки підготуємо курагу. Її при необхідності промиваємо, обсушуємо паперовими рушниками. Потім нарізаємо невеликими кубиками.

Крок 6. Коли сир охолоне, додаємо в нього дрібно нарізану курагу. Все добре перемішуємо, розподіляючи шматочки по всій масі.

Крок 7. Форму для паски викладаємо двома шарами марлі. Викладаємо в неї сирну заготовку. Потім пасочницу ставимо в миску (в неї буде стікати зайва рідина). Зверху встановлюємо невеликий гніт. Поміщаємо в холодильник на 24 години.

Крок 8. Через добу звільняємо великдень від форми і обережно знімаємо марлю. Встановлюємо її на святкове блюдо. Ножем підрівнюємо підстава, щоб частування виглядало акуратним і красивим.

Крок 9. Прикрашаємо страву часточками апельсина, тонкою стружкою його шкірки і листочками м’яти. Можна використовувати і інші прикраси.

Ну і, звичайно ж, дуже хочеться спробувати готове ароматне блюдо. Ну що ж, відрізаємо шматочок. Всередині великдень рясніє курагою. Ух, смакота!

М’яка і ніжна маса тане в роті. Смак оригінальний і неординарний. Такий десерт стане відмінним прикрасою пасхальної трапези. Думаю, що за святковим столом її по достоїнству оцінять.

Шоколадна заварна паска з сиром

Рецепт цей допоможе Вам приготувати дивно смачне частування з неймовірним шоколадним смаком. Так і готується воно трохи по-іншому. Можна сказати, що тут поєдналися два способи приготування — і сирий, і заварний. А результат чудовий. Виходить десерт дуже легким, оксамитовим. І така смакота! Діти точно будуть в захваті. А готується все просто, та й швидко.

Фото: https://youtu.be/ikqu9oTr_FQ

Нам буде потрібно:

  • Сир — 0,5 кг
  • Вершкове масло — 100 г
  • Яйця — 2 шт.
  • Цукор — 75 г
  • Шоколад — 100 г
  • Ванільний цукор — 1 ч. л
  • Вершки( 10 — 20%) — 200 мл
  • Горіхи — 50 г
  • Цукати, родзинки, лукум — 100 г

Приготування:

Крок 1. Сир викладаємо в глибоку миску. Подрібнюємо його за допомогою заглибного блендера, не залишаючи жодної грудочки.

Крок 2. Додаємо в сир розм’якшене вершкове масло. Продовжуємо працювати блендером, домагаючись однорідної маси.

Крок 3. У сотейник розбиваємо яйця і всипаємо цукор. Збиваємо суміш міксером. Потім додаємо ванільний цукор і вершки. Продовжуємо збивати. Після цього сотейник ставимо на плиту. На повільному вогні, постійно помішуючи, проварюємо яйця з вершками до загустіння. На це потрібно приблизно 15-20 хвилин. Заварену загуслу масу знімаємо з вогню і залишаємо остигати.

Крок 4. Подрібнюємо горіхи з допомогою ножа. Горіхи ріжемо не дуже дрібно, щоб вони відчувалися в страву. Також невеликими шматочками нарізаємо цукати і лукум.

Крок 5. Висипаємо в миску зі збитим сиром фундук і цукати. І вмішуємо їх в сирну масу, рівномірно в ній розподіляючи їх.

Крок 6. Потім виливаємо в заготовку остиглу густу яєчну масу. І все гарненько перемішуємо, поєднуючи всі інгредієнти.

Крок 7. На водяній бані розтоплюємо велику плитку шоколаду. Попередньо разломим його на невеликі шматочки. Не забуваємо весь час ніжну масу помішувати.

Щоб шоколад не прилипав до дна, додайте трохи вершків.

Крок 8. Розтоплений шоколад викладаємо на сир. Ретельно все перемішуємо, щоб маса придбала ніжний колір какао з молоком.

Читайте также:  Уряя, отпуск!

Крок 9. Форму-пасочницу вистилаємо марлею. Викладаємо в неї сирну заготовку. Встановлюємо форму в миску. Верх прикривають марлею і ставимо вантаж. Поміщаємо в холодильник на 12 годин.

Крок 10. Через 12 годин знімаємо з готової паски форму і марлю. Встановлюємо на святкове блюдо. При бажанні прикрашаємо кондитерськими фігурками та посипкою.

Десерт вийшов незвичайно смачним. Шоколадно-сирна маса пластична і дуже ніжна. У ній багато горіхів і цукатів. Смак дивовижний. Блюдо вийшло дійсно святковим і яскравим. Воно стане гідною окрасою великоднього меню.

Відео про те, як приготувати заварную сирну паску з молока

Це особливий рецепт, за яким наше частування готується без сиру. Воно стає сирним в результаті змішування і проварювання молока з іншими інгредієнтами. Як це зробити докладно розказано і показано у відео. В результаті Ви отримаєте шикарне пасхальне пригощання, яке здивує Ваших рідних і близьких.

Блюдо виходить дуже ніжним, приємним. Смаком нагадує морозиво. У ньому гармонійно поєднуються родзинки, курага і м’яка ванільно-сирна маса. Красиве великоднє страва буде чудово виглядати на святковому столі. Та й з’їдять його швидко.

Рецепт сирної паски з шоколадом

І ще один спосіб приготування заварного десерт із сиру. Поєднання з шоколадною крихтою надає йому дивну структуру і дає надзвичайно приємні смакові відчуття. Паска виходить дуже ніжною і ароматною. Цитрусові нотки роблять її ще більш насиченою і смачною.

Фото: https://youtu.be/fx_9IZQcGjQ

Потрібно взяти:

  • Сир 9% — 720 г
  • Гіркий шоколад — 2 плитки
  • Цукор — 130 г
  • Цукрова пудра — 150 г
  • Сметана 20% — 200 г
  • Вершкове масло — 100 г
  • Яйця — 2-3 шт.
  • Ванілін — 1,5 м
  • Цедра 3-х апельсинів
  • Цедра 1-го лимона

Приготування:

Крок 1. Почнемо процес приготування з шоколаду. Дві великі плитки натремо на крупній тертці, перетворюючи його в крихту.

Охолодіть шоколад в холодильнику або морозильній камері. Тоді його легше буде подрібнювати на тертці, і він не буде швидко танути.

Крок 2. Апельсини і лимон миємо й обсушуємо. Натремо На дрібній тертці спочатку цедру трьох апельсинів, а потім лимона. З’єднуємо обидва компоненти.

Крок 3. Висипаємо натерту цедру в невелику ємність. Заливаємо окропом і даємо їй настоятися протягом 10-15 хвилин.

Крок 4. Сир протираємо через сито. До нього додаємо яйця, цукор, ванілін, розм’якшене вершкове масло, сметану. Все ретельно перемішуємо.

Крок 5. Для поліпшення консистенції суміші скористаємося міксером. Взобьем їм сирну масу. Це зробить страву легким і повітряним.

Крок 6. Зливаємо рідину з цедри апельсинів і лимонів. Додаємо набряклу стружку в нашу заготовку. І гарненько перемішуємо.

Крок 7. Тертий гіркий шоколад перекладаємо в миску. Туди ж додаємо цукрову пудру. Ретельно змішуємо обидва інгредієнта.

Крок 8. Перекладаємо сирну масу в каструлю. Ставимо на слабкий вогонь і прогріваємо, не доводячи до кипіння. При цьому періодично помішуємо.

Крок 9. Як тільки почнуть з’являтися перші бульбашки, вимикаємо плиту. Поміщаємо в каструлю ємність з крижаною водою для охолодження. Сирну масу помішуємо і остуджуємо до загустіння. Коли маса досягне кімнатної температури, каструлю з нею поміщаємо в холодильник на 1,5-2 години.

Крок 10. Через 2 години дістаємо масу з холодильника. Вона ще більш загусла. Всипаємо в неї суміш шоколаду і цукрової пудри. Все добре перемішуємо.

Крок 11. Готуємо пасочницу. Викладаємо її зсередини марлею. Заповнюємо форму сирно-шоколадною основою. Ставимо в миску. Верх закриваємо краями марлі і кладемо вантаж. Прибираємо на 10-12 годин в холодильник.

Крок 12. Через 12 годин звільняємо великдень від форми. Знімаємо акуратно марлю. Ставимо готову страву на святкове блюдо. Прикрашаємо його і несемо до столу.

Такий десерт здивує і порадує всіх. Він незвичайний, ароматний і приємний на смак. Структура ніжна і повітряна. Шоколадна крихта додає шарму, а цитрусові відтінки підсилюють смакові якості страви. Воно сподобається всім.

Заварна паска для багатьох стала улюбленим стравою в Світле свято. І в багатьох сім’ях стало традицією готувати її саме таким способом. І це не дивно. Адже страва виходить розкішним і надзвичайно смачним. Ситне, ароматне і дивовижно ніжне страву, з цукатами і горіхами гідно великоднього столу. І з’їдається моментально. Адже ніхто не відмовиться від м’якого солодкого шматочка. А Ви готуєте заварную великдень? Або віддаєте перевагу готувати її сирим способом? Пишіть в коментарях.

Newsletter
Ads